Dieta, diety, odchudzanie :: Forum DIETY.PL Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

*

Poprzedni temat «» Następny temat
Dieta Paleo
Autor Wiadomość
habibi 
Czytelnik/podglądacz

Wysłany: Sro 15 Cze, 2011 14:03   

No powiem Ci, że racja, bo dzięki tej diecie zmieniło się całkiem moje myślenie o stylu życia. Nie tylko zaczęłam bardziej zastanawiać się nad tym co wkładam do garnka (czyli uważnie czytam etykiety, unikam żywności przetworzonej, kupuję w pewnych miejscach) ale również bardziej skupiam się na sobie, na odpoczynku, na gimnastyce, na pielęgnacji ciała. Jedno ciągnie za sobą drugie. Najważniejsze jest zacząć, a jak już widzisz efekty w jednym to aż sie chce próbować dalej i jeszcze coś ulepszyć w swoim życiu. A to wszytko wychodzi tylko na zdrowie. Już mi nie przeszkadza brak cukru w herbacie czy brak soli w potrawach, choć na początku wydawało mi się to nie do przejścia. Może wydawać się to śmieszne, że twierdzę, że zawdzięczam to wszystko tej diecie, ale po prostu na tyle ta dieta okazała się przyjemna, że chciało się naprawdę więcej.

kobieta45 
Nieśmiałek

Wysłany: Pią 17 Cze, 2011 21:12   

Nic dziwnego, przecież na diecie Paleo nie objadamy się, nie głodzimy również - jemy to co lubimy. Nie sposób jest nie znaleść czegoś co lubimy w menu paleo diety. Więc i czujemy się lepiej, lekko i mamy siłę i energię na wiele więcej niż wcześniej;)

shashua 
Przyjaciel Forum

Pomogła: 24 razy
Wysłany: Sob 18 Cze, 2011 21:33   

to tak do końca do mnie nie przemawia ,błędem jest zakładać ,że w tamtych czasach ludzie nie chorowali ,o tym wypowiadają się naukowcy badający szczątki znalezione i też choroby niszczyły całe populacje brak wapnia ,słabe kruche kości że już nie wspomnę o zębach ...
nie no to jakaś bzdura ,na dłuższą metę nie podoba mi się ,chyba że na jakieś odtrucie ,to tak :hmmm:

kobieta45 
Nieśmiałek

Wysłany: Nie 19 Cze, 2011 19:07   

:shock: Właśnie, że nie...Mieli zdrowe, mocne zęby, kości zresztą również. Owszem, choroby były, a gdzie ich nie było? Ale nie dopadały ich choroby spowodowane złym odżywianiem się..nie chorowali na otyłość, miażdżycę, choroby serca. Teraz niestety zła, tłusta dieta doprowadza u nas do cukrzycy, otyłości,miażdżycy..

habibi 
Czytelnik/podglądacz

Wysłany: Pon 20 Cze, 2011 08:47   

W naszych potrawach na codzień znajdują się śladowe ilości witamin i minerałów. Mają one niewielką wartość odżywczą. Za to zawierają wiele śmieciowych kalorii. Skupienie się na tym co jemy i w jakiej postaci naprawdę może odmienić nasze zdrowie. Odpowiednio zróżnicowana dieta dostarcza wszystkich potrzebnych nam witamin i nie potrzebne sa wtedy żadne suplementy. Dobrze odżywiający się człowiek nie potrzebuje żadnych dodatkowych tabletek. Polecam przeczytać jakieś książki o zdrowym żywieniu. Niedługo pokaże się też nowa książka Cordaina, w której mam nadzieję dowiedzieć się nowych, ciekawych rzeczy na temat naszego sposobu żywienia oraz stylu życia.

kobieta45 
Nieśmiałek

Wysłany: Pon 20 Cze, 2011 12:31   

Dieta paleo właśnie pomaga w tym, aby nie zapychać naszych żołądków, organizmu pustymi kaloriami i produktami, które tak naprawdę zawierają tylko mnóstwo kalorii a witamin...zero. Stąd również nacisk w diecie na warzywa i owoce i wodę do picia - których jemy bardzo mało, a które są nam ogromnie potrzebne do funkcjonowania.

habibi 
Czytelnik/podglądacz

Wysłany: Pon 20 Cze, 2011 18:22   

To właśnie mi się podoba, można jeść smacznie, do syta i jeszcze dostarczać organizmowi wszystkich witamin i mikroelementów. Nie dziwi mnie, że diety cud przestały być modne. Są męczące i nieskuteczne. A czemu mamy niby całe życie sobie odmawiać odrobiny rozkoszy. Teraz najbardziej trendy jest jedzenie dla przyjemności. Rezygnacja z tego, co najbardziej lubimy, zawsze kończy się niepowodzenie. Nasze wewnętrzne potrzeby mają nad nami przewagę. Ja na przykład kocham jeść i nie umiem się powstrzymać kiedy widzę jakieś pyszności. :-D Dziś robię sobie gulasz wołowy z chili w stylu paleo.
Składniki
500 g mielonej wołowiny
Oliwa z oliwek
2 średniej wielkości cebule
3 ząbki czosnku, posiekane
2 selery
czerwona i żółta papryka
dynia pokrojona w kosteczkę
3 obrane i pokrojone pomidory
2 posiekane papryczki chili
łyżeczka 1 oregano
1 łyżeczka kminku, cynamonu
dwa liście laurowe
pieprz i odrobina soli
Bulionu mięsa w razie potrzeby.
Metoda
Trochę Oliwy z oliwek i blanszujemy cebulę, czosnek, seler naciowy. Dodać przyprawy i dusimy. Dodać mięsa mielonego. Dodaj wszystkie inne składniki i pozostawić na wolnym ogniu aż do momentu kiedy mięsko się ugotuje. Dodajemy warzywka i razem dusimy.

kobieta45 
Nieśmiałek

Wysłany: Wto 21 Cze, 2011 20:38   

Bo my często zapominamy, że mamy żołądki większości pięści i tyle jedzenia nam potrzeba żeby się najeść. A diety w stylu jedzenie samego tłustego, węglowodanów to strasznie męczące. A paleo to sama przyjemność jeszcze jak ktoś uwielbia warzywa i owoce to już raj. Zresztą w paleo diecie nie widzę niczego co nie smaczne i trudne do przełknięcia:)

habibi 
Czytelnik/podglądacz

Wysłany: Sob 25 Cze, 2011 20:34   

Robimy wiele błędów w naszym codziennym jedzeniu. Pomijając fakt obżerania się, jemy o nie właściwych porach, niewłaściwe pokarmy. W pewnych porach dnia można jeść jedno a drugiego już nie, np. na kolację absolutnie nie jemy warzyw, jabłek i innych produktów zawierających dużo błonnika, bo rano będziemy czuć się napompowani i niezdrowo (fermentacja, niestety). Takie rzeczy jada się do południa względnie na obiad. Poza tym ostatni posiłek powinien być co najmniej dwie godziny przed snem. Niby coraz częściej się o tym mówi ale mało kto się do tego stosuje.

Odpowiedz do tematu